Brandveiligheid

logo

De Gemeente Schouwen heeft een informatiebijeenkomst georganiseerd waarin het rapport ‘Natuurbrandrisico in Duinpolder’ is besproken. Voor meer informatie kunt U in de kalender kijken op de datum 7 augustus 2014 waarop deze bijeenkomst heeft plaatsgevonden.
Het rapport kunt U hier vinden: Natuurbrand in Duinpolder definitief

De Gemeente heeft in opdracht van de Veiligheidsregio Zeeland het natuurbrandrisico in de “Kop van Schouwen” laten onderzoeken en namens mevrouw Nouwens (projectleider bij de Gemeente Schouwen-Duiveland) en de heer Van Gulik (externe adviseur natuurbranden van de firma Riskzone) het rapport “Natuurbrandrisico in Duinpolder” gepubliceerd.

Onderzoeksrapportage Veiligheidsregio Zeeland – Natuurbrandrisico in Duinpolder

KLANKBORDGROEP

Naar aanleiding van dit rapport en de onrust die is ontstaan binnen de VVE van de Duinpolderbewoners (merendeels caravans) en de Belangenvereniging heeft de gemeente gevraagd of de Belangenvereniging en de VVE als klankbord willen optreden voor het project Duinpolder Brandveilig.
De gemeente wil graag de kennis van en ervaring met het gebied van de inwoners gebruiken om een geschikte “toolbox” te ontwerpen.
Hierin gaan we een set aan maatregelen beschrijven die door inwoners, bezoekers, gemeente etc kunnen worden genomen om de brandveiligheid te verbeteren.

Op maandagavond 17 november heeft een eerste Klankbordgroep vergadering in het gemeentehuis van Zierikzee plaatsgevonden. De bedoeling van deze avond was om via brainstorm en mindmaptechnieken te komen tot een set aan mogelijke maatregelen die met name gericht zijn op de firewise contouren en de fire-adapted communities. (www.firewise.org of www.fireadapted.org)

Dit langs drie thema’s:
– Inrichting van terrein en huis/caravan
– Communicatie/alarmering/waarschuwing
– Bereikbaakheid/ontvluchting/evacuatie.

Een verslag van de Belangenvereniging van deze bijeenkomst is hier te vinden: Notulen vergadering Gemeentehuis Zierikzee 17 november 2014 BRANDPREVENTIE-2

Het verslag van de Gemeente: Gemeente verslag klankbord
Een artikel in een krant uit San Diego in de VS geeft aan hoe daar de Firewise concepten worden toegepast: Artikel krant San Diego

Maatregelen tegen brand in Duinpolder bij Nieuw-Haamstede

De gemeente Schouwen-Duiveland en de Veiligheids Regio Zeeland nemen maatregelen om een natuurbrand in de Duinpolder bij Nieuw-Haamstede te voorkomen.

Onderstaande link geeft de natuurbrandenmeter weer, een indicatie van de mate van droogte en het daarmee samenhangende brandgevaar in de Duinpolder

Natuurbrandenmeter

Natuurbrandenmeter

De Gemeente heeft een tweede nieuwsbrief over de Duinpolder uitgegeven. Deze is gemaakt door de gemeente Schouwen-Duiveland in samenwerking met de VeiligheidsRegio Zeeland en de provincie Zeeland.

Nieuwsbrief Duinpolder nr. 1

Nieuwsbrief 2 Duinpolder

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.