Voor wie doen we het?

De belangenvereniging Nieuw-Haamstede behartigt de belangen van de bewoners van Nieuw-Haamstede, zowel permanente bewoners als bezitters van tweede woningen.  Leefbaarheid en veiligheid zijn speerpunten voor de belangenvereniging. Daarom vinden wij een evenwichtige verdeling van permanente en niet-permanente  bewoning van groot belang.  Wij vinden de ontwikkeling van de laatste 5 jaar, waarbij veel permanente bewoners i.v.m. ziekte en/of gevorderde leeftijd hun woning verkopen aan tweedehuis- bezitters, zorgelijk. Ook is uitbreiding van commerciële recreatieve verhuur van woningen ongewenst. 

Een wijk verliest zijn sociale samenhang en veiligheid als hele straten doordeweeks en buiten de zomerperiode leeg staan of als je elke week andere ‘buren’ hebt. 

En, daar waar toerisme van belang is voor Schouwen-Duiveland en ook voor Nieuw-Haamstede (voorzieningen als supermarkten kunnen bestaan en 360 dagen per jaar open zijn door de toeristische klant), bewaakt het bestuur van de belangenvereniging ook hier de balans tussen bewoners en toeristen. In dat kader is de komende woonvisie van de gemeente Schouwen-Duiveland belangrijk.