Wateroverlast

wateroverlast   WATERHARDHEID IN NIEUW HAAMSTEDE

Het bestuur heeft Evides gevraagd waarom het water op Schouwen Duivenland zoveel harder is in vergelijk met Walcheren. Burgh-Haamstede, 23 december 2019.   Geachte directie, Het drinkwater op Schouwen-Duiveland wordt geleverd door uw waterbedrijf. Evides is een groot waterbedrijf, dat drinkwater levert in de provincies Zuid-Holland, Zeeland en een deel van Noord West Brabant. Met uitzondering van Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee krijgen alle afnemers onthard drinkwater geleverd. Evides gaf circa 1,5 jaar geleden te kennen dat er onderzocht  werd of er ook op Schouwen-Duiveland in de toekomst onthard drinkwater geleverd zou kunnen worden. Wij hopen dat Evides in 2020 de daad bij het woord gaat voegen en onthard drinkwater gaat leveren op Schouwen-Duiveland. De kalkaanslag op badkamertegels, het periodiek ontkalken van het koffiezetapparaat en het toevoegen van een antikalkmiddel in wasmachine en vaatwasser, zal dan in 2020 tot verleden tijd behoren. Een aantal inwoners heeft inmiddels ook ontharders aangeschaft, wat extra investeringen en jaarlijkse kosten met zich meebrengt. Ook uit het oogpunt van volksgezondheid is dat een zeer ongewenste ontwikkeling, daar er bij ondeskundig (of geen) onderhoud, of bij een langdurige periode van geen drinkwatergebruik, gevaar voor bacteriële besmetting kan ontstaan. Bij raadpleging van de internet site van Evides blijkt dat Evides aan circa 2,5 miljoen mensen drinkwater levert met een hardheid tussen de 8  en 12 graden Duitse hardheid. Alleen op Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland wordt drinkwater geleverd met een hardheid tussen de 12 en 18 graden Duitse hardheid. Onze vraag is: waarom levert Evides op Schouwen-Duiveland aan circa 40.000 klanten een drinkwaterkwaliteit die beduidend slechter is dan de kwaliteit die aan de circa 2,5 miljoen overige klanten wordt geleverd. Al uw klanten betalen hetzelfde tarief en hebben recht op de best mogelijke drinkwaterkwaliteit, dus ook de klanten op Schouwen-Duiveland. Het moet  voor een groot waterbedrijf als Evides toch een beperkte inspanning vergen om ook het drinkwater voor Schouwen-Duiveland te ontharden tot een niveau van 8 a 12 graden Duitse hardheid. Door het leveren van onthard drinkwater neemt Evides genoemde ergernissen bij haar klanten op Schouwen-Duiveland weg, en biedt het bovendien een milieuvriendelijke oplossing. Ook wordt hierdoor het risico van een mogelijke besmetting van het geleverde drinkwater in / door de onthardingsapparaten voorkomen. Zodra er zicht is op levering van onthard drinkwater, verzoeken wij Evides haar klanten op Schouwen-Duiveland voor te lichten over deze kwaliteitsverbetering, opdat de klanten:

  • minder (of geen) antikalkmiddelen kunnen toevoegen in de was- en vaatwasmachine;
  • geen onnodige waterontharder aanschaffen, en voor een reeds aangeschafte waterontharder kunnen afwegen of ze hun ontharder willen blijven gebruiken.

Gaarne vernemen wij van u wanneer Evides overgaat tot de levering van onthard drinkwater op Schouwen-Duiveland. Met vriendelijke groeten, Mr J. E. Kelder                                                           S. van der Giessen Voorzitter                                                                   Secretaris   Hierop heeft Evides met onderstaande brief gereageerd.